Afyon 1 Şubesi

EĞİTİM BİR SEN AFYONKARAHİSAR 1NOLU ŞUBE DİVAN TOPLANTISI

2017-2018 Eğitim-Öğretim yılının başlaması ile birlikte Eğitim Bir Sen Afyonkarahisar 1’Nolu  şube teşkilat çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Emir Murat Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yapılan Şube Divan Toplantısına İl ve ilçe yönetimleri ile Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Sayın Atilla Olçum katıldı.

Toplantıda kısa bir açılış konuşma yapan Eğitim Bir Sen Afyonkarahisar 1’Nolu şube Başkanı Abdullah ÇELİK; katılımlarından dolayı Genel Başkan Yardımcısı Sayın Atilla Olçum’a teşekkür etti. Bu tür toplantıların birlik, beraberlik ve ortak dil oluşturma noktasında çok önemli olduğunu söyledi.

Toplantıda söz alan Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Sayın Atilla Olçum; Afyon’da böylesi güzel insanlarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra tarihini, örfünü, geleneklerini, inanç değerlerini unutanların sonunun hüsran olduğunu vurgulayarak, “Dünümüzü unutmadan, bizi biz yapan medeniyet değerlerimizi içselleştirmek ve yaşatmak durumundayız. Bu sağlam temel üzerinde yapacağımız çalışmalar yükselmemizi, ilerlememizi, güzel bir gelecek inşa etmemizi sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

GEÇMİŞİMİZ ONLARCA KAZANIMLA VE TAKDİRE ŞAYAN ÇALIŞMALARLA DOLUDUR

Geçmişin geleceğin aynası olduğunu kaydeden Olçum, konuşmasına şöyle devam etti: “Geçmişte yetkili sendika olarak masaya oturanların, hiç bir kazanım elde edemediklerini eğitim çalışanları çok iyi biliyor. ‘Toplu Sözleşmeye de Toplumsal Sözleşmeye de Evet’ diyerek mücadele verirken, bizi eleştirenleri de yakinen biliyoruz. 9 yıl boyunca masaya oturup eli boş dönenlerin, yetkili olduğumuz dönemde eğitim çalışanlarına, kamu görevlilerine kazandırdıklarımızı itibarsızlaştırmak için nasıl çaba gösterdiklerini görüyoruz. Bunlara kulak asmadan, kazanımlar broşürlerimizi, eğitim sorunlara çözüm önerileri getiren raporlarımızı herkese ulaştırmaya bakmalıyız. Beklentileri karşılamadığı için 2012 yılında yapılan toplu sözleşmeye imza atmayan, eğitim çalışanlarına ek ödeme verilmemesi üzerine iş bırakma eylemi yapan, promosyonların bütün kamu görevlerine verilmesini sağlayan, başörtüsü yasağı başta olmak üzere, birçok yasağın tarih olmasında emeği ve imzası olan bir sendikayız. 25 yıllık geçmişimiz kayda değer çalışmalarla ve başarılarla doludur. Kazanımların adresi, mazlum ve mağdurların sesi olan Eğitim-Bir-Sen’dir.”

NİTELİKLİ EĞİTİM ŞART

Eğitimin ve eğitim çalışanlarının sorunlarının farkında olduklarını, bu konularla ilgili ses getiren, takdir edilen, örnek gösterilen çalışmalar yaptıklarını, çözüme ilişkin önerileri sunduklarını ve bütün bunların takipçisi olduklarını ifade eden Olçum, “Ülkemizin temel sorunlarının çözümü nitelikli bir eğitimden, özgün bir müfredattan geçmektedir. Bunu bilen ve bu konuda derdi olan bir sivil toplum kuruluşu olarak, dikkatleri bu alana çekmek amacıyla ‘Gecikmiş Bir Reform: Müfredatın Demokratikleştirilmesi’ başlıklı bir rapor hazırlayıp kamuoyuyla ve yetkililerle paylaştık. Teşkilatlarımız vasıtasıyla ders kitaplarının içeriklerini inceledik ve tartışmalı olanları tespit ederek bakanlığa ilettik. Bizi geleceğe taşıyacak beyinlerin yetişmesi, ancak ve ancak millî değerlerimizle şekillenmiş bir eğitimle mümkündür. Göz boyama cinsinden yapılan yüzeysel değişikliklerle günümüze kadar süren bir müfredatla, batıcı, maddeci niteliğiyle çocuklarımızın körpe dimağını zehirleyen bir eğitimle hep yerimizde saydık, gelişmekte olan ülke damgasından kurtulamadık. Bunun için millî eğitim müfredatında köklü bir değişiklik yapılması için çaba harcadık. Çünkü çocuklarımızı, gençlerimizi kendi ellerimizle ruh ve mana kökümüzden daha fazla uzak tutamayız, tutmamalıyız. Gelinen noktada önemli değişiklikler yapıldı ama hâlâ yeterli ve beklentileri karşılayacak seviyede değil. Daha iyisi için çalışmaya, ter akıtmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

İSTİŞARESİZ YAPILAN HER İŞ KISA ÖMÜRLÜ OLUYOR

Atilla Olçum, sınav sistemleriyle ilgili değişikliklere de değinerek, düzenlemelerin alelacele ve istişare edilmeden yapılmasını eleştirdi. Olçum, “Bugün okullarda öğrettiklerimizin bir kısmı bir süre sonra yetersiz hâle gelebilir. Bu nedenle, eğitimi de felsefesinin, içeriğinin, metodunun zaman içinde değişmesi doğal bir gerekliliktir. Ancak bu değişim, alelacele günübirlik kararlarla olmamalıdır. Eğitimciler arasında ve kamuoyunda tartışılmalıdır. Toplumun farklı kesimleriyle, eğitimin paydaşlarıyla istişare edilerek olgunlaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Mevcut eğitim kademeleri arası geçişlerde uygulanan sınav sistemlerinin adalet ve eşitlik prensibini zedelediğinin altını çizendi. Genel Başkan Yardımcısı Sayın Atilla Olçum konuşmasına şöyle devam etti. “Gerek kademeler arası geçişi, gerekse sınav sistemini daha adil hale getirmek için yapılacak her türlü iyileştirme ve değişikliğin eğitim meselelerini azaltılmasında vazgeçilmez bir şartı olduğu unutulmamalıdır. Bu şart, yerine getirilmediği sürece eğitim sistemimizde yapılacak hiçbir değişiklik, istenilen olumlu etkiyi göstermeyecektir.

Yükseköğretime geçiş sistemindeki en önemli sıkıntının YÖK’ün yanlış politikaları sonucu yükseköğrenime yönelik talep ile yükseköğretim sisteminin arzı arasındaki uyumsuzluk olduğunu kaydeden Olçum, “Şu an yükseköğretime geçiş sistemindeki en önemli sorun, yeni ve radikal bir sınav sistemi ihtiyacı değil, sınava giren öğrenci sayısı ile yerleşen öğrenci arasındaki oran sorunudur. Üniversiteye giriş sisteminde iki aşamalı olan sınavı tek aşamaya indirmek ve ağırlıklı olarak temel matematik ve Türkçeyi esas almak, ortaöğretim ve yükseköğretimin mevcut meselelerini çözmekten uzaktır. Dahası, teklif edilen model, eğitim sistemindeki meseleleri büyütme riski taşımaktadır” dedi.

Eğitim Bir Sen Afyonkarahisar 1’Nolu şube Başkanı Abdullah Çelik’in günün anısına Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Sayın Atilla Olçum’a plaket vermesi ile toplantı sona erdi.