Haber
2023-06-12 17:09:35
Emeğin ve alın terinin hakkını aldığı adil bir dünya için çalışıyoruz

Eğitim-Bir-Sen 7. Dönem 1. Grup Teşkilat Eğitim Programı, 42 ilden 65 şubenin yönetim kurulları, ilçe ve üniversite temsilcileri ve kadınlar komisyonu başkanlarının katılımıyla Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi.

Afyonkarahisar Belediyesi Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve İl Millî Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci’nin de katıldığı toplantının açılışında konuşan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sendika olarak emeğin değerini bulması, alın terinin karşılığını alması, gelirde adaletin sağlanması mücadelesini verdiklerini belirterek, “Bizim mücadelemiz yeni ve adil bir dünyanın kurulması, güçlü memur, güçlü Türkiye mücadelesidir. Bizim mücadelemiz, ücret sendikacılığının yanına duruş sendikacılığını, ideolojik sendikacılığın yerine hizmet sendikacılığını koyma mücadelesidir. Biz, ‘bire dokuz, dokuza bir’ düzenine karşı adil paylaşımı, küresel zulme karşı küresel dayanışmayı, kapitalizmin, neoliberalizmin zulüm düzenine karşı hakkı, adaleti, emperyalizmin ‘adi’ düzenine karşı medeniyetimizin ‘adil’ düzenini savunuyoruz. Biz, yetkide istikrarın, emek mücadelesinde itibarın adresiyiz” dedi.

Zorlu süreçlerden geçtik

Ülke ve emek hareketi olarak son aylarda zorlu süreçlerden geçtiklerini söyleyen Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’yi derinden sarsan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinde 50 bini aşkın insanımızı kaybettik. Teşkilatımızdan, üyelerimizden, Memur-Sen’e bağlı sendikalarımızın yöneticilerinden kardeşlerimizi yitirdik. Hüznümüzü, acımızı içimize gömdük ve ‘Şimdi Dayanışma Zamanı’ diyerek 270 kişilik Memur-Sen Arama Kurtarma ekibiyle, 11 milyon 750 bin TL nakdi yardım, 159 TIR acil ihtiyaç malzemesi ve 500 çadırlık ayni yardımlarla depremzedelerimizin yanında yer aldık. Türkiye’nin seçim sürecine girdiği bir zeminde, deprem nedeniyle ertelediğimiz Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in kongrelerini, seçimlerini gerçekleştirdik. Yüksek enflasyonist ortamın alım gücünü iyice düşürdüğü, kiraların insaf sınırlarını aştığı bu süreç kamu görevlilerinin hayatını zorlaştırmakta, sendikal mücadeleyi çetinleştirmektedir.”

Son bir yıl içinde 3600 ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine, 600 binden fazla öğretmenin uzman ve başöğretmen olmasına, 50/d’lilerin 33/a’ya alınmasına, deprem bölgesinde çalışan kamu görevlilerine tazminat ve fazla çalışma ücreti ödenmesine değin çok ciddi kazanımlar elde ettiklerini dile getiren Yalçın,  “Bütün bu zorlu süreçlere rağmen Eğitim-Bir-Sen olarak 2023 mutabakat döneminde 396 bin 418 üye sayısıyla genel yetkide 13. yıla girdik. Memur-Sen olarak 1 milyon 35 bin 205 üye ile zirvedeki yerimizi sağlamlaştırdık. Bugünden sonra hızlı bir çalışmayla çıtayı daha da yükseltecek sıkı bir çalışmanın içine girerek 2024 mutabakatında üye sayımızı 450 bine çıkaracağız inşallah. Azim ve kararlılıkla, yılmadan, yorulmadan çalışacağız” şeklinde konuştu.

 

 

Değerlerimize göre sendikacılık yapıyoruz

“Değerlerimize göre sendikacılık yapıyoruz. ‘İçimize, işimize ve dışımıza yolculuk’ dedik, sorunları çözdük, kazanımları artırdık” diyen Yalçın, “Kararlı durduk, örgütlü gücümüzle talepleri gündemde tuttuk. 3600 ek göstergenin şefler ve teknikerler başta olmak üzere birinci dereceye yükselen tüm kamu görevlilerine de verilmesi, kamu görevlilerine kira yardımı yapılması için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

Şube müdürü ve şeflerin feryadı artık duyulmalıdır

Şube müdürleri ve şeflerin özlük haklarının sorumlulukları ekseninde iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, rotasyondan kaynaklanan sorunların çözüme kavuşturulması, öğretmen iken sonrasında şube müdürlüğü kadrolarına atananlara uzman ve başöğretmenlik için başvuruda bulunma hakkının tanınması çağrısında bulundu.

YHS tarih olmalı, bu sınıfta görev yapan çalışanlar GİHS’ye geçirilmelidir

Yardımcı hizmetler sınıfı (YHS) uygulamasına son verilmesi gerektiğine işaret eden Yalçın, “Yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmeli ve özlük haklarında bu eksende bir iyileştirme sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Daha alınacak yolumuz, çözülecek sorunlarımız var

Ali Yalçın, kamu görevlilerinin, eğitim çalışanlarının çözülmesi gereken birçok sorunu olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Eğitim-Bir-Sen olarak eğitim çalışanlarının hakkının, itibarının, emeğinin, alın terinin teminatıyız. Sorunları çözecek olan da yine biziz. Çünkü çözümün adresi Eğitim-Bir-Sen’dir, Memur-Sen’dir. En düşük memur maaşının 22 bin TL olmasının, 1. dereceye yükselen kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesinin, kamu görevlilerine kira yardımı sözlerinin yerine getirilmesinin takipçisi olacağız. Bayram ikramiyelerinin çalışan kamu görevlilerine de verilmesini, vergi diliminin yüzde 15’e sabitlenmesini, 82 model kılık ve kıyafet yönetmeliğinin mevzuattan da hayatımızdan da çıkarılmasını, üniversite idari personelinin kurumlar arası yer değişikliği hakkının gecikmeden hayata geçirilmesini, eğitimciye şiddetin önlenmesini sağlayacak düzenlemenin çıkarılmasını, kadroya geçirilen 4/C kökenli sözleşmelilerin hizmet süresi sorununun çözülmesini, 4688 sayılı Kanun’un değiştirilerek toplu sözleşmenin kapsamının genişletilmesini, tutanak düzenine geçilmesini, sürenin artırılmasını, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu aritmetiğinin düzeltilmesini, örgütlenme özgürlüğünün genişletilmesini, dayanışma aidatı ve grev hakkının temin edilmesini, yasadaki çarpıklığın düzelmesini, masadaki adaletsizliğin giderilmesini sağlayacak olan da yine biziz.”

Akademik ve idari personelin mali ve özlük sorunları acilen çözüme kavuşturulmalıdır

Üniversite çalışanlarının çözüm bekleyen sorunları olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Akademik personelin maaş ve ücretleri artırılmalı, araştırma görevlileri başta olmak üzere, öğretim elemanlarına istihdam ve akademik yükselmelerinde kadro ve iş güvencesi sağlanmalıdır. Toplu sözleşmede hüküm altına aldığımız üniversite idari personelinin yer değişikliği hakkı bir an evvel ve mağduriyete mahal verilmeden hayata geçirilmelidir. Bunun yanı sıra, üniversite idari personelinin, akademik personele tanınan özlük haklarından istifade etmesi başta olmak üzere, özlük haklarında iyileştirme yapılmalıdır. Bu ve benzeri taleplerin, beklentilerin karşılanması, sorunların çözülmesi için mücadelemiz, gayretlerimiz ve girişimlerimiz sürecek” dedi.

Toplu sözleşme için hazırlıklarımız devam ediyor

Ağustos ayında yapılacak olan toplu sözleşme sürecine de değinen Yalçın, “Talepleri toplamaya başladık. Her zaman olduğu gibi mutfakta sağlam bir hazırlık yapıyoruz. Mevcut ekonomik şartlarda zorlu bir toplu sözleşme süreci bizi bekliyor. Bu süreçte, teşkilatımızla istişarelerimizi yapacak, nasıl bir strateji izleyeceğimizi kararlaştıracak, buna göre süreci yöneteceğiz” diye konuştu.

Afyonkarahisar Belediyesi Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve İl Millî Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci de birer konuşması yaparak, toplantının Afyonkarahisar’da yapılmasından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, şehrin bu tür toplantılara ev sahipliği yapacak kapasiteye sahip olduğunu ifade ettiler.  

Eğitim toplantıları yapıldı

İki gün süren programda, Halil Etyemez, Hıdır Yıldırım, Doç. Dr. Mustafa Bostancı, Tarkan Zengin, Prof. Dr. Mehmet Merve Özaydın ve Mustafa Canıtez, kamu görevlileri sendikacılığına, sendikal çalışmalara ve teşkilatlanmaya ilişkin sunumlar yaptılar.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen